Uberpop, de controversiële taxidienst die ongelicentieerde chauffeurs passagiers laat oppikken, stopt vanaf vrijdagmiddag in Nederland.

Dat heeft Uber woensdag bekendgemaakt. Uberpop was al illegaal verklaard door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Een rechter besloot later dat de dienst inderdaad niet door de beugel kon, omdat chauffeurs niet voldoen aan de regels voor professioneel personenvervoer.

Enige tijd was Uberpop alleen beschikbaar voor vaste klanten, maar ook zij kunnen nu geen Uberpop-auto meer bestellen. 

"Het is goed dat ze inzien dat ze illegaal bezig zijn", zegt een woordvoerster van de ILT in reactie op de beslissing van Uber. 

Uiteindelijk zijn er bijna vijftig aanhoudingen van Uberpop-chauffeurs verricht, stelt de woordvoerster. In totaal heeft Uber een dwangsom van 450.000 euro moeten betalen.

Belemmering

Uberpop wordt stopgezet "omdat de dienst een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving", aldus Uber in een verklaring. De diensten Uberblack, Uberlux en UberX, die gebruikmaken van chauffeurs met een taxilicentie, blijven beschikbaar.

In de verklaring hekelt Uber de "hoge kosten" die vastzitten aan het voldoen aan alle wettelijke verplichtingen om taxichauffeur te worden. "Uber hoopt nu samen verdere stappen te kunnen zetten richting de gezamenlijke ambitie van een taximarkt die zoveel mogelijk zelf de veiligheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid borgt", aldus het bedrijf.

Taxiwet

Voormalig staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) zei eerder dit jaar de regels voor taxibedrijven te willen versoepelen. De legalisering van Uberpop leek daarmee dichterbij te komen, al wilde de bewindsvrouw in eerste instantie vooral "proeftuinen" oprichten om te experimenteren met nieuwe vormen van taxivervoer.

Inmiddels is Mansveld na haar aftreden om het Fyra-debacle opgevolgd door Sharon Dijksma. Per 1 januari worden enkele taxiregels al aangepast. Onder meer de examens voor vakbekwaamheid die taxichauffeurs moeten afleggen zullen verdwijnen.