De Spotify-concurrent Rdio is failliet. De resten van het bedrijf worden overgenomen door de Amerikaanse muziekstreamingdienst Pandora.

Dat is maandagavond bekendgemaakt. Pandora betaalt 75 miljoen dollar voor de overname.

Op zijn hoogtepunt was Rdio zo'n 500 miljoen dollar waard. De dienst, die ook in Nederland beschikbaar was, zal binnenkort worden gesloten.

Radiostations

Pandora maakt het in tegenstelling tot diensten als Spotify niet mogelijk om onbeperkt naar alle muziek te luisteren. In plaats daarvan werkt de dienst met 'radiostations' die zijn aangepast op de muzieksmaak van gebruikers.

Dat zorgt ervoor dat Pandora net als radiozenders vrij weinig royalty's hoeft te betalen aan artiesten. Maar het verdienmodel betekent ook dat de dienst buiten de VS nauwelijks beschikbaar is. Binnen de VS is Pandora nog wel een stuk populairder dan Spotify.

De radiodienst is van plan om de overblijfselen van Rdio te gebruiken om zijn dienst uit te breiden. Het bedrijf wil onder meer een 'on-demand'-aanbod toevoegen, dat vermoedelijk zal lijken op de bestaande abonnementen die onder meer Spotify en Apple Music aanbieden. Mogelijk kan de dienst hiermee ook makkelijker internationaal uitbreiden.

Evenementen

Pandora wil zich ook richten op live-evenementen, stelt directeur Brian McAndrews. Het is onduidelijk hoe dat er precies uit zal zien, maar een nieuwe versie van Pandora moet eind 2016 gereed zijn.

Voordat de deal tussen Pandora en Rdio kan worden afgerond, moeten anderen eerst nog de mogelijkheid krijgen om een concurrerend bod te doen. Vermoedelijk kan de overname begin volgend jaar doorgang vinden.