Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gebruikt geavanceerde technieken voor onderlinge communicatie. De beweging weet zich goed onder de radar te houden door te communiceren met versleutelde gegevens.

Dat hebben hooggeplaatste functionarissen bij Europese inlichtingendiensten gezegd tegen de Amerikaanse zender NBC News.

Een van hen zei dat de autoriteiten al "een tijd lang gealarmeerd zijn" over de middelen die worden gebruikt door jonge experts bij IS. Zij leren de technieken ook aan anderen binnen de beweging.

"Onder de buitenlandse strijders zijn mensen met kennis van IT die bovendien op de hoogte blijven van technologische ontwikkelingen", aldus een van de functionarissen.

120 verschillende middelen

IS zou gebruikmaken van chatapps als Silent Circle, Telegram en Whatsapp. Volgens de antiterrorismedienst van het Amerikaanse leger worden er 120 verschillende programma's gebruikt.

Westerse inlichtingendiensten hebben tegenover de site BuzzFeed gezegd dat er ook gebruik wordt gemaakt van de browser Tor en het gamenetwerk van Playstation.

Op de Playstation zitten zo'n 110 miljoen gebruikers, waardoor het volgens de diensten makkelijk is voor terroristen om zich te verschuilen in de massa.

Chatdienst Telegram is volgens Aaron F. Brantly van die antiterrorismedienst een veelgebruikt programma, omdat gebruikers daarmee chatgegevens kunnen versleutelen.

"Ze kunnen alles wat ze bespreken verbergen voor iedereen die daar niet specifiek naar op zoek is", aldus Brantly. "Dat is natuurlijk een groot probleem."

Privacy

De autoriteiten in Europa kunnen vaak moeilijk optreden tegen de online communicatie van terroristische organisaties, omdat ze daarvoor te weinig bevoegdheden hebben vanwege privacywetgeving.

De Amerikaanse autoriteiten pleiten al langer voor een verbod op totale encryptie, maar privacyorganisaties zijn daar tegen. Het moet volgens de organisaties burgers vrij staan om gegevens achter slot en grendel te zetten.

Als er een uitzondering komt op de encryptie, zodat de overheid er wel bij kan, zorgt dat volgens experts voor een onwerkbare situatie. Kwaadwillenden zouden namelijk via de uitzondering ook toegang kunnen krijgen.