Google gaat vanuit zijn mobiele zoekmachine direct naar specifieke pagina's in de Facebook-app linken.

Het sociale netwerk heeft de zoeksystemen van Google toestemming gegeven om de app te indexeren, stelt een woordvoerder voor Google-moederbedrijf Alphabet maandag tegen de Wall Street Journal.

Onder meer openbare profielinformatie zal in Google verschijnen. Wie op Android een zoekresultaat aanklikt, wordt direct doorgestuurd naar de juiste pagina in de Facebook-app. Eerder kon Google alleen verwijzen naar de site van Facebook.

Gegevens die binnen Facebook niet openbaar worden gemaakt, zoals updates die alleen met vrienden worden gedeeld, blijven onzichtbaar voor Google. 

Google wil steeds vaker ook gegevens binnen apps doorzoekbaar maken, maar dat gaat minder makkelijk dan met websites. In principe kan Google alle websites doorzoeken, tenzij de eigenaren daar bezwaar tegen maken. Voor het doorzoeken van apps heeft Google juist expliciet de medewerking van appmakers nodig.

In een poging om de zoekmachine van Google buitenspel te zetten is Apple in zijn mobiele besturingssysteem iOS 9 ook begonnen met het doorzoekbaar maken van apps. In de 'Spotlight'-functie van het systeem kan direct in alle geïnstalleerde apps worden gezocht, al is ook hier de medewerking van ontwikkelaars voor nodig.