Onderzoekers van een Finse universiteit hebben een computertechniek ontwikkeld waarmee subtiele gezichtsuitdrukkingen kunnen worden herkend.

Daarover bericht het blad Technology Review van de Amerikaanse technische universiteit MIT.

Het gaat om kleine gezichtsuitdrukkingen die mensen onbewust maken, terwijl ze juist geen emotie willen tonen. Bijvoorbeeld als ze iets op hun kerfstok hebben of juist iets van plan zijn.

De meeste mensen herkennen de zogenoemde microuitdrukkingen niet. Xiaobai Li van de universiteit in Oulu, Finland, heeft met een team gewerkt aan een machine die de emoties wel herkent.

Uitdrukkingen leren

Om de machine te laten 'leren' de uitdrukkingen te herkennen, hebben de onderzoekers twintig mensen gevraagd naar video's te kijken waarbij ze veel emoties zouden voelen.

De testers werd gezegd dat als ze emotie lieten zien, ze een lange vragenlijst moesten invullen. Van de proefpersonen hebben zestien van hen daarop uitdrukkingen onderdrukt met microuitdrukkingen.

164 microuitdrukkingen

In totaal zijn er tijdens de proef 164 microuitdrukkingen gezien door snelle camera's. Die zijn door het systeem onder de loep gelegd en in verband gebracht met emoties.

Met een algoritme kon men bepalen welke emotie er schuilging onder de microuitdrukking. De computer bleek de uitdrukkingen beter te herkennen en analyseren dan mensen.

Het herkennen van microuitdrukkingen kan helpen bij bijvoorbeeld politieverhoren.