De Duitse concurrentiewaakhond onderzoekt afspraken tussen de Amerikaanse technologiegiganten Amazon en Apple op het gebied van luisterboeken.

Mogelijk misbruiken zij hun dominante markpositie, meldt het Bundeskartellamt maandag.

Amazon verkoopt luisterboeken via dochteronderneming Audible, en levert daarnaast aan Apple audioboeken die worden verkocht via de iTunes-winkel. De twee bedrijven hebben daarover meerjarige contracten gesloten. Het Bundeskartellamt wil weten of die wel genoeg ruimte overlaten voor uitgevers om hun luisterboeken via andere kanalen te verkopen.

"De twee bedrijven hebben bij het digitale aanbod van luisterboeken in Duitsland een sterke positie", zegt voorzitter Andreas Mündt van de waakhond. "Daarom zien we ons genoodzaakt de overeenkomst tussen de beide concurrenten op de audioboekenmarkt in meer detail te onderzoeken."

Het onderzoek volgt op een klacht van een belangenorganisatie van Duitse boekhandelaren. Die stelde onlangs dat Amazon zijn marktpositie misbruikt door uitgevers van luisterboeken te dwingen genoegen te nemen met zeer lage vergoedingen voor hun producten. De Duitse waakhond staat tijdens het onderzoek in contact met de Europese Commissie.