De drie hoogste directeuren van Samsung verdienen dit jaar fors minder dan een jaar eerder. Ze ontvangen een minder hoge bonus door de matige prestaties van het bedrijf.

Dat blijkt uit een document dat het bedrijf heeft ingediend bij de Zuid-Koreaanse beurstoezichthouder, meldt de Korea Herald.

Samsung werkt met drie mede-ceo's. Daarvan heeft Oh-Hyun Kwon de hoogste positie als algemeen directeur, met een salaris van 3,8 miljard won (3 miljoen euro). Vorig jaar verdiende hij ruim anderhalf keer zo veel.

JK Shin, hoofd van de mobiele tak van Samsung, zag zijn salaris het scherpst dalen. Hij verdiende nog 2,28 miljard won (1,8 miljoen euro). Een jaar eerder was dat 12 miljard won, ruim vijf keer zo veel.

Boo-keun Yoon, hoofd van de afdeling consumentenelektronica, verdiende nog 2,34 miljard won (1,9 miljoen euro). Ook dat is zo'n anderhalf keer minder dan een jaar eerder. Bij alle topmannen bleef het basissalaris ongeveer gelijk, maar daalden de bonusbetalingen flink.

In de afgelopen vier kwartalen zag Samsung zijn omzet en winst fors dalen, met name door de tegenvallende prestaties van de mobiele tak. De verkopen van Galaxy-smartphones staan onder druk van de iPhone aan de dure kant van de markt en goedkopere Chinese concurrenten in het budgetsegment.