Turkije heeft de blokkade op internetforum Reddit weer opgeheven.

Dat melden Turkse Reddit-gebruikers, evenals de website van de Turkse overheid. 

De toegang tot Reddit werd sinds vrijdag geblokkeerd door de Turkse overheid. Een duidelijke reden ontbreekt, maar bezoekers krijgen een bericht te zien waarin staat dat "na technische analyse en juridische overwegingen, administratieve maatregelen zijn genomen". 

De Turkse overheid kan websites zonder tussenkomst van de rechter blokkeren middels een in 2007 ingevoerde wet. Officieel mag dat alleen wanneer op dergelijke sites zaken als kinderporno, terrorisme, illegale bestandsdeling en 'misdaden tegen' de eerste Turkse president Mustafa Atatürk te vinden zijn.

Censuur

Desondanks wordt de wet regelmatig gebruikt om reguliere sites als Youtube, Facebook en Twitter te blokkeren. Volgens critici misbruikt de Turkse overheid de wet als censuurmiddel. 

Reddit staat bekend om zijn standpunt als het gaat om vrijheid van meningsuiting. Moderators op de site grijpen enkel in wanneer gebruikers met hun uitingen de wet overtreden.

Eerder deze maand trok de Europese Commissie aan de bel over de mensenrechtensituatie in Turkije. Het land moet volgens de commissie onder meer zijn mediavrijheid beter beschermen.