Sociale nieuwssite Reddit is in Turkije niet te bezoeken. De site wordt geblokkeerd met een controversiële internetwet.

Dat meldt Reddit. Turkse bezoekers van de site krijgen een standaardbericht van de overheid te zien, die meldt dat de site wegens 'technische analyse en juridische overweging' ontoegankelijk is gemaakt.

De Turkse overheid kan dankzij een in 2007 ingevoerde wet zonder tussenkomst van een rechter sites in het land blokkeren. Officieel mag dat alleen wanneer op dergelijke sites zaken als kinderporno, terrorisme, illegale bestandsdeling en 'misdaden tegen' de eerste Turkse president Mustafa Atatürk te vinden zijn.

​Censuurmiddel

Toch wordt de wet regelmatig gebruikt om reguliere sites als Youtube, Facebook en Twitter te blokkeren. Volgens critici misbruikt de Turkse overheid de wet als censuurmiddel.

Reddit staat bekend om zijn standpunt als het gaat om vrijheid van meningsuiting. Moderators op de site grijpen enkel in wanneer gebruikers met hun uitingen de wet overtreden.

Eerder deze maand trok de Europese Commissie aan de bel over de mensenrechtensituatie in Turkije. Het land moet volgens de commissie onder meer zijn mediavrijheid beter beschermen.