De grote storing bij luchthaven Orly in Parijs afgelopen weekend werd veroorzaakt door een verouderd besturingssysteem. Computers draaiden nog steeds op Windows 3.1.

Dat schrijft het satirische weekblad Le Canard Enchaîné, aldus Vice. Het blad schrijft van tijd tot tijd serieuze artikelen. 

Windows 3.1 verscheen voor het eerst in 1992, waarna het besturingssysteem in 1995 werd vervangen door Windows 95. Sindsdien zijn er meerdere Windows-updates uitgekomen. De Franse luchthaven is echter bij Windows 3.1 gebleven. 

De storing werd veroorzaakt door problemen met DECOR, een vliegveldprogramma dat piloten helpt bij slechte weersomstandigheden. 

Pensioen

Volgens Alexandre Fiacre, secretaris-generaal van de Franse vereniging van verkeerleiders, is de luchthaven van Parijs afhankelijk van vier verschillende besturingssystemen. Al deze systemen zijn tussen de 10 en 20 jaar oud. 

Het vliegveld heeft ook steeds minder mensen die overweg kunnen met deze software. Op het moment kunnen slechts drie mensen in Parijs overweg met de systemen. Eén van hen gaat volgend jaar met pensioen, maar er is nog geen vervanging gevonden.