Nederlandse en Belgische telecomtoezichthouders gaan onderzoeken of roamingtarieven in de Benelux helemaal kunnen worden afgeschaft.

Een eventuele samenwerking tussen Nederland, België en Luxemburg zou daarin verder gaan dan een aankomende verandering op Europees niveau, schrijft minister Kamp (Economische Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Onlangs stemde het Europees Parlement voor het afschaffen van de roamingkosten binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2017. De kosten zullen echter alleen voor "normaal gebruik" verdwijnen. Hoeveel MB's of belminuten binnen zulk gebruik vallen moet nog worden bepaald.

Buiten het normale gebruik mogen providers ook na het afschaffen van de roamingkosten nog een toeslag van maximaal 5 cent per MB of belminuut rekenen op gebruik buiten de normale normen. Kamp wil onderzoeken of binnen de Benelux ook deze extra kosten kunnen worden geschrapt.

Regels

De minister wilde ook bekijken of roamingtarieven binnen de Benelux al eerder konden worden afgeschaft dan in de hele Europese Unie, maar dat is volgens hem niet haalbaar. Kamp schrijft dat de EU-regels nauwgezet moeten worden gevolgd, maar dat deze pas uiterlijk op 15 december 2016 bekend zijn. 

Dan besluit de Europese Commissie onder meer wat zal vallen onder normaal gebruik. Ook moet voor 15 juni 2016 nog een voorstel worden gedaan voor het verlagen van de groothandelstarieven die providers aan elkaar rekenen bij roaming door hun klanten.

Die tarieven moeten omlaag voordat roamingtarieven EU-breed kunnen worden afgeschaft, en het schrappen van roamingtarieven zou nog kunnen worden uitgesteld als de groothandelskosten niet op tijd omlaag gaan.

Netneutraliteit

Door dezelfde stemming van het Europees Parlement worden de Nederlandse netneutraliteitsregels vanaf 30 april 2016 vervangen door een Europese regeling. In de Europese Raad stemden alleen Nederland en Slovenië tegen dit voorstel, dat netneutraliteit minder streng zal handhaven dan de bestaande Nederlandse wet.

Kamp schrijft dat prijsdiscriminatie bij de behandeling van internetverkeer door de Europese regeling niet wordt verboden. "Hoewel het ontbreken van een dergelijk verbod in de verordening tegen de Nederlandse wens ingaat, is er wel in een vangnet voorzien", stelt hij. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan ingrijpen als de keuzevrijheid van internetgebruikres in het geding komt.