China heeft regels voor de online muziekindustrie verscherpt. Streamingsdiensten moeten vanaf 1 januari zelf de muziek controleren op inhoud voordat die wordt gepubliceerd.

Dat schrijft persbureau Reuters maandag.

Grote bedrijven als Alibaba, Tencent en Baidu worden daarmee verantwoordelijk voor de muziek die ze aanbieden via hun streamingsdiensten.

De autoriteiten willen met de nieuwe regels vooral voorkomen dat er muziek wordt verspreid waarin kritiek wordt geuit op de regerende Communistische Partij.

Zelfcensuur

Volgens experts gaat het om een vorm van zelfcensuur. Dat werkt beter dan overheidscontroles, omdat bedrijven sneller geneigd zullen zijn muziek te verwijderen.

De streamingsdiensten moeten ook vanaf april de overheid voorzien van informatie over hun diensten. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete verwachten.

In China wordt het internet al jarenlang gecensureerd, maar het is voor het eerst dat de muziekindustrie zo breed wordt aangepakt.

Speurteams

Internetbedrijven hebben al langer teams in dienst die zoeken op websites en apps naar materiaal dat de communisten mogelijk tegen de borst stoot.

Ook heeft China eerder al muziek in de ban gedaan. Zo’n 120 liedjes van vooral rappers zijn door de regering verbannen omdat ze "moreel schadelijk" zijn.

Eerder dit jaar werd een liedje van een Chinese rapper verwijderd, omdat hij daarin zei dat hij taxidienst Uber beter vond dan de Chinese alternatieven. Hij moest zich verantwoorden bij de politie.