Twee forensisch it-experts, een Ier en een Nederlander, krijgen toegang tot het systeem van Facebook, om uit te zoeken of er nog data bestaat waaruit kan blijken wie een seksfilmpje van een Nederlandse vrouw online heeft gezet.

Dat is de voorlopige uitkomst van de zitting, die draaide om de vraag welke expert het onderzoek zou uitvoeren, meldt RTL Nieuws vrijdag. De zaak wordt op 20 november hervat, de experts hebben tot dat moment de tijd om te kijken of ze er samen uitkomen.

Chantal zelf wilde de Nederlandse expert Mark Hoekstra aanstellen; een bekende naam in forensisch it-onderzoek. Facebook had voorkeur voor de Ierse expert O'Reilly. 

Beide experts gaan nu dus aan de slag. Facebook eist wel dat O'Reilly de uitvoerende rol krijgt, terwijl Hoekstra zal fungeren als observator. Hoekstra heeft daar geen moeite mee.

Seksfilmpje

Facebook werd in juni voor de rechter gesleept door Chantal, omdat ze wil weten wie een seksfilmpje van haar op het sociale netwerk heeft gezet. Het filmpje is door haar ex gemaakt, maar hij ontkent degene te zijn die het op de website heeft gezet.

Het sociale netwerk moest van de Nederlandse rechter binnen twee weken de gebruikersgegevens verstrekken van degene die het filmpje van de vrouw op de site had gezet. Omdat Facebook de gegevens naar eigen zeggen niet meer heeft, moest het bedrijf een externe partij toegang geven tot de systemen voor onafhankelijk onderzoek.

Oplossing

"Chantal is blij dat er dankzij de rechter eindelijk weer schot in de zaak zit. De komende tijd zal opnieuw geprobeerd worden om in overleg met Facebook tot een oplossing te komen", laat haar advocaat Thomas van Vugt weten na de zitting.

Lukt het niet om tot een oplossing te komen, dan zal Chantal de rechter vragen om de knoop door te hakken.