ING wil de mogelijkheid om te contactloos te betalen met een Android-smartphone nog dit jaar uitrollen voor zijn klanten.

Dat bevestigt de bank vrijdag tegenover NU.nl na berichtgeving van De Telegraaf

De functie werd eerder dit jaar al uitgerold naar vijfduizend toestellen, bij wijze van test. "De resultaten zijn zeer hoopgevend", aldus een woordvoerder van ING. "We hebben de ambitie om het voor het einde van het jaar breed beschikbaar te maken." 

Contactloos betalen met een smartphone werkt hetzelfde als contactloos te betalen met een bankpas; de smartphone wordt tegen de zijkant van de betaalterminal gehouden, waarna het bedrag vanzelf wordt overgemaakt.

Wel moet de telefoon over een nfc-chip beschikken en minimaal draaien op Android 4.4 (Kitkat). Momenteel zijn er ruim een half miljoen ING-klanten die beschikken over een toestel dat geschikt is voor de nieuwe functie. De dienst kost 50 cent per maand, het eerste halfjaar is gratis. 

Rabobank

ING is niet de eerste bank die klanten laat betalen met hun smartphone. Rabobank introduceerde eerder al een soortgelijke dienst, die te gebruiken is door eigenaars van de Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge of Samsung Galaxy Note 3. 

iPhone

Eigenaars van een iPhone zullen nog even moeten wachten op dezelfde mogelijkheid. Apple heeft zijn nfc-chip niet opgesteld voor ontwikkelaars, waardoor er geen apps gemaakt kunnen worden om contactloos mee te betalen. 

Wel heeft Apple een eigen betaaldienst, Apple Pay, die overigens nog niet beschikbaar is in Nederland. ING zegt die dienst "met veel belangstelling" te volgen.