Er is nieuwe ransomware in de omloop waarmee cybercriminelen gevoelige informatie van slachtoffers op internet kunnen publiceren.

Dat meldt de techsite Computerworld donderdag.

Met ransomware kunnen criminelen computerbestanden van afstand vergrendelen, waarna ze losgeld vragen aan slachtoffers. Wie betaalt krijgt zijn bestanden terug.

Vaak dreigen cybercriminelen de bestanden te verwijderen als er niet op tijd wordt betaald. Criminelen met de nieuwe software dreigen de informatie op internet te zetten.

Chimera

De Duitse denktank Botfrei heeft de nieuwe software ontdekt. Het programma heeft de bijnaam Chimera. Cybercriminelen richten zich ermee vooral op bedrijven.

De criminelen sturen een mail naar medewerkers met daarin een schadelijke link waarmee de software geïnstalleerd wordt. De bestanden worden daarna automatisch versleuteld.

Losgeld

Volgens Computerworld wordt meestal rond de 630 euro aan Bitcoins gevraagd als losgeld. Als dat niet wordt overgemaakt, wordt informatie gepubliceerd.

Onduidelijk is of de bestanden voor de versleuteling naar een andere computer worden gestuurd, of dat criminelen de versleutelde bestanden ontgrendelen en daarna pas publiceren.