Google zou het "ongepast" vinden als de Europese Commissie het bedrijf een flinke antitrustboete oplegt, omdat de zoekgigant naar eigen zeggen bereid is geweest consessies te doen. 

Dat meldt het bedrijf in antwoord op de officiële aanklacht die de Europese Commissie in april dit jaar indiende, meldt Reuters

Volgens Google houdt de Europese Commissie er bovendien geen rekening mee dat het zijn diensten gratis aanbiedt. Volgens het bedrijf is daarom er geen basis voor een boete.

Handelsrelatie

"Misbruik van de dominante marktpositie vereist een handelsrelatie, zoals in de huidige rechtspraak ook wordt bevestigd. Er bestaat geen handelsrelatie tussen Google en zijn gebruikers", aldus het bedrijf. 

Volgens het bedrijf zou de "nieuwigheid van de theorie achter de aanklacht", evenals de goede medewerking van Google pleiten tegen het opleggen van een boete. 

Machtsmisbruik

De Europese Commissie verwijt Google machtsmisbruik. De zoekgigant geeft zijn eigen diensten voorrang boven die van concurrenten. Zo geeft Google bijvoorbeeld prijzen van producten weer via prijsvergelijker Google Shopping. Deze verschijnen boven de zoekresultaten waardoor aanbod van bijvoorbeeld Amazon en andere vergelijkers en webwinkels lager komt te staan.

De praktijken van Google zouden een negatief effect hebben gehad op consumenten en innovatie. De Commissie eist dat Google zijn eigen dienst hetzelfde gaat behandelen als concurrerende diensten.

De Europese Commissie kan het bedrijf een boete opleggen van zo'n 6,6 miljard dollar. Onlangs liet eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) weten dat er nog meer onderzoeken lopen naar Google-moederbedrijf Alphabet.