De overheid van Groot-Britannië wil internetproviders opnieuw gaan verplichten om internetdata van klanten tot een jaar lang op te slaan.

Dat bericht de BBC woensdag. Het nieuwe voorstel behelst de opslag van 'basisinformatie' over het online gedrag van klanten, zoals bijvoorbeeld welke domeinen er bezocht worden.

De nieuwe wet moet ingezet worden tegen mensen die worden verdacht van terrorisme, criminele organisaties en bij situaties die te maken hebben met mishandeling, uitbuiting of kidnapping.

De oude retentiewet werd eerder dit jaar afgeschoten door een rechter. De afschaffing van de wet verhinderde de slagkracht van autoriteiten ernstig volgens de regering.

Online winkelen

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, hoeven Britse burgers niet te vrezen dat de politie hun online winkelgewoontes gaat bijhouden. Aan de wet zijn volgens de minister restricties verbonden "die wereldwijd voorop lopen".

De wet wordt woensdag naar het Britse Lagerhuis gestuurd. Beide kamers van het Britse parlement zullen de wet onderzoeken voordat volgend jaar over de definitieve versie gestemd wordt.

Nederland

In Nederland en Duitsland bestaan of bestonden gelijksoortige bewaarplichten. De Nederlandse werd eerder dit jaar door de rechter afgeschoten. Een nieuwe versie is in de maak. In Duitsland keurde het parlement in oktober ook een vorm van bewaarplicht goed.