Facebook en Microsoft scoren een onvoldoende op het gebied van vrijheid van meningsuiting en de privacy van gebruikers. Google haalt wel een voldoende op beide gebieden.

Dat blijkt uit de Corporate Accountability Index van Ranking Digital Rights. De ranglijst legt de 16 grootste internet- en telecombedrijven langs drie meetlatten: privacy van gebruikers, vrijheid van meningsuiting en in hoeverre het bedrijf zich toelegt op die gebieden.

Zo kan het dat Facebook op pivacy een 3,6 scoort op vrijheid van meningsuiting een 3,5 op privacy, maar in totaal toch een 4,1 scoort. Dat komt doordat het grootste sociale netwerk van de wereld hoog scoort op hoe het bedrijf zich inzet voor deze onderwerpen.

Microsoft doet het marginaal beter dan Facebook, met een 5,3 voor privacy en een 4,6 voor vrijheid van meningsuiting. In totaal krijgt Microsoft met een 5,6 een krappe voldoende.

Google

Het enige grote techbedrijf dat een voldoende op alle terreinen scoort, is Google. Vooral op gebied van vrijheid van meningsuiting laat het bedrijf met een 6,8 de anderen ver achter zich. Op privacy is Google überhaupt de enige met een voldoende: een 5,8. In totaal krijgt het bedrijf een 6,5 en daarmee eindigt het helemaal bovenaan de ranglijst.

"We hebben ontdekt dat veel van 's werelds machtigste internet- en telecombedrijven belangrijke informatie over praktijken die met de rechten van hun klanten te maken hebben, achterhouden", schrijft Ranking Digital Rights. "Zelfs de bedrijven in de top van de ranglijst slaan de plank in sommige opzichten mis. Er zijn over de gehele linie verbeteringen nodig."