Een hack bij het Ierse bedrijf Pagefair heeft ervoor gezorgd dat verschillende websites afgelopen weekend malware hebben geleverd aan bezoekers.

Dat heeft Pagefair zelf bekendgemaakt.

Het bedrijf levert software waarmee uitgevers kunnen meten hoeveel gebruikers advertenties blokkeren met een zogenoemde adblocker. Via Pagefair kunnen uitgevers deze bezoekers ook alternatieve advertenties tonen om toch nog geld te verdienen.

In de nacht van zaterdag op zondag hadden hackers 83 minuten lang toegang tot de analysesoftware van Pagefair, waardoor een nep-update voor Adobe Flash Player werd getoond aan bezoekers van een onbekend aantal sites. Het is niet duidelijk hoeveel mensen de malware precies heeft getroffen.

"Als u een uitgever bent die onze analysedienst gebruikt, heeft u een goede reden om nu erg boos en teleurgesteld te zijn", aldus directeur Sean Blanchfield van Pagefair. Volgens hem is het "onacceptabel" dat hackers de servers wisten binnen te dringen, en dat het vervolgens 80 minuten duurde totdat het probleem was opgelost. 

De malware richtte zich op gebruikers van Windows. Er zijn geen privégegevens van de servers van Pagefair gestolen of toegankelijk geweest.