Windows 10 is in drie maanden tijd op 8 procent van alle computers wereldwijd geïnstalleerd. Windows 7 blijft het populairste besturingssysteem.

Dat blijkt uit statistieken van de site Statcounter zondag. 

Er is een behoorlijke stijging in het gebruik van Windows 10 te zien. Het besturingssysteem kwam eind juli uit en was in oktober al op 8,23 procent van alle computers geïnstalleerd.

Windows 7 blijft veruit het populairst met een marktaandeel van 45,96 procent, gevolgd door Windows 8.1 op 11,97 procent.

Overstap

Wel is er een daling waarneembaar bij de oudere versies, waarschijnlijk omdat de overstap naar Windows 10 voor de gebruikers van 7 en 8.1 gratis is. De daling begon in juli, toen de nieuwe Windows beschikbaar kwam.

Het marktaandeel van Windows 10 is ongeveer gelijk aan dat van OS X van Apple en Windows XP. Het aandeel van XP blijft opmerkelijk hoog, gezien Microsoft het systeem sinds april niet meer ondersteunt.

Volgens Netmarketshare is in oktober op 90,42 procent van alle computers een versie van Windows geïnstalleerd. Volgens de statistieken van die site staat Windows 10 op 7,94 procent van de pc's.

Browsers

Op het gebied van browsers gaat het Microsoft niet voor de wind. Het aandeel van Internet Explorer, wel de populairste browser, zakte vanaf december met 8,25 procentpunt naar 50,86 in oktober.

Dat blijkt uit cijfers van Netmarketshare.

De browser van Google, Chrome, geniet populariteit. Het aandeel groeide van 22,65 procent in december naar 31,12 procent in oktober.