Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en de korpschef van de Nationale Politie hebben de Big Brother Awards gewonnen. De twee zijn volgens de stemmers de grootste privacyschenders.

Dat heeft organisator Bits for Freedom woensdagavond bekendgemaakt. De prijzen zijn woensdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Plasterk werd door het publiek gekozen met 57 procent van de stemmen, vanwege zijn plannen voor een verregaande afluisterwet voor geheime diensten in Nederland.

Experts op het gebied van privacy kozen voor de Nationale Politie vanwege hun 'predictive policing'. De politie maakt bij deze methode gebruik van big data om misdaden te voorspellen.

Positieve prijs

De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, is voor de Oostenrijker Max Scherms. Hij heeft een rechtszaak aangespannen tegen onder meer Facebook, dat leidde tot een uitspraak van het Europees Hof over het Safe Harbor-verdrag met de VS.

Voor de Publieksprijs waren behalve Plasterk ook Achmea en Microsoft genomineerd. Achmea zou solidariteit inruilen voor big data, terwijl Microsoft privacyschendingen in Windows 10 zou hebben.

Nominaties

Daarnaast stond Plasterk ook bij de nominaties voor de Expertprijs. Het Van der Valk-hotel in Hengelo was de derde genomineerde, vanwege het vrijwillig doorgeven van gastenlijsten aan de politie.

Vorig jaar won toenmalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie voor de vijfde keer de prijs vanwege het stellig doorzetten van plannen die privacy schenden.  De Expertprijs was voor de Nederlandse scholen, omdat die gegevens over leerlingen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal.

Sinds 2013 reikt Bits for Freedom een Publieksprijs en Expertprijs uit voor privacyschenders. Tot nu toe is de Publieksprijs elk jaar naar een minister gegaan.