Internetcensuur in China het grootst

De censuur van internet is het grootst in China, gevolgd door die in Syrië en Iran. 

Dat meldt Freedom House woensdag in zijn onderzoek (.pdf) naar internetvrijheid, dat de Amerikaanse organisatie jaarlijks uitvoert in vijfenzestig landen.

IJsland, Estland, Canada, Duitsland, Australië, de VS en Japan gelden als de landen met het meest vrije internet. Nederland is niet in het onderzoek meegenomen.

De internetvrijheid is wereldwijd voor het vijfde jaar op rij teruggelopen teruglopen. Regeringen passen steeds meer censuur toe, houden internetters steeds meer in de gaten en treden harder op tegen piraterij, zo staat in het rapport. 

Van de onderzochte landen worden er 18 bestempeld als 'vrij', 28 als 'gedeeltelijk vrij', 19 als 'niet vrij'. De online vrijheid van meningsuiting is in 32 van de 65 landen 'duidelijk' teruggelopen, aldus Freedom House in het rapport.

Een meerderheid van 61 procent van de wereldbevolking leeft volgens de organisatie in landen waar kritiek op de overheid, monarchie of het leger wordt gecensureerd.

Verwijderen

Omdat het blokkeren van content steeds slechter werkt, richten overheden zich steeds vaker op het direct verwijderen van video's, artikelen en blogs.

In totaal worden internetbedrijven, webmasters en internetgebruikers in 42 van de 65 onderzochte landen gedwongen om online materiaal van sociale, politieke en religieuze aard te verwijderen of de toegang daartoe te beperken. Vorig jaar lag dat aantal nog op 37. 

Censuur

Onderwerpen die het vaakst worden gecensureerd, zijn kritiek op de regering, nieuws over corruptie in hoge regerings- of zakenkringen en satirische uitlatingen. In 40 van de 65 landen werden mensen gevangengezet vanwege uitlatingen op internet over politiek of godsdienst.

In Sri Lanka en Zambia groeide de internetvrijheid na een regeringswissel. In Cuba werd internet toegankelijk voor meer mensen na het herstel van de diplomatieke banden met de VS.

Frankrijk

Frankrijk is een opvallende daler in de lisjt. Daar zijn censuur-achtige maatregelen van kracht geworden tegen 'terroristische webcontent' na de aanval op Charlie Hebdo, in januari van dit jaar. Critici vinden dat die maatregelen de privacy van gebruikers aantasten.

Lees meer over:
Tip de redactie