De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn bijna klaar om een nieuwe versie van het dataverdrag Safe Harbor met elkaar te sluiten.

Er wordt al twee jaar gediscussieerd over een nieuw Safe Harbor-verdrag, dat de opslag van Europese privégegevens in de Verenigde Staten regelt, maar nu zijn wetgevers in de twee regio's het bijna met elkaar eens.

"Er is in principe een akkoord over deze zaken, maar we bespreken nog hoe we ervoor kunnen zorgen dat deze verplichtingen bindend genoeg zijn om te voldoen aan de eisen van de rechtbank", zei eurocommissaris Věra Jourová (Justitie) maandagavond tegen een groep Europarlementariërs, meldt de Wall Street Journal.

Het eerdere Safe Harbor-verdrag werd deze maand ongeldig verklaard door het Europees Hof. Volgens het Hof zijn Europese gebruikersgegevens, bijvoorbeeld bij internetbedrijven als Facebook, in de VS mogelijk niet veilig. In de zaak kwamen onder meer de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de NSA aan bod.

Deadline

Een groep Europese privacywaakhonden gaf de EU tot en met januari om een nieuw Safe Harbor-verdrag met de VS te sluiten. Anders komt de groep met maatregelen, mogelijk in de vorm van boetes voor bedrijven die op een onjuiste manier met privégegevens omspringen.

Jourová zei niet of de EU denkt aan deze deadline te kunnen voldoen. Wel denkt ze vooruitgang te kunnen boeken tijdens een bezoek aan de VS in november. 

Inlichtingendiensten

Volgens de eurocommissaris wordt nog onderhandeld over de omstandigheden waaronder Amerikaanse inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot gebruikersgegevens van Europeanen. Dat was de afgelopen jaren een knelpunt in de discussies tussen de EU en de VS.

Jourová beloofde in ieder geval dat onder het nieuwe verdrag beter zal worden samengewerkt tussen Amerikaanse en Europese privacywaakhonden. Ook komt er meer transparantie over de opslag van gegevens voor consumenten en zijn er strengere regels voor bedrijven die persoonsgegevens willen doorsturen aan derden.