Een aantal grote techbedrijven waaronder Netflix, Foursquare en Kickstarter heeft zijn zorgen geuit over de Europese netneutraliteit waarover het Europees Parlement dinsdag stemt. 

Dat laten de bedrijven weten in een open brief (pdf). Andere bekende bedrijven die de brief hebben ondertekend zijn Reddit, Vimeo, Soundcloud Tumblr en nieuwssite Techcrunch. Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het internet, heeft dezelfde zorgen geuit in een blogpost

Volgens de bedrijven is het huidige voorstel niet streng genoeg, omdat het internetproviders de macht geeft om bepaalde diensten voorrang te geven op internetverkeer. Daardoor zou er een 'internet van twee snelheden' ontstaan. 

Daarnaast wordt het volgens de voorgestelde wetgeving voor internetproviders mogelijk om bepaalde data gratis te maken, zogenoemde 'zero-rating content'. Ook daar verzetten de bedrijven zich tegen, omdat er daarmee volgens hen ook een ongelijk internet zal ontstaan, wat slecht zou zijn voor innovatie en concurrentie. 

In Nederland is de 'strenge' definitie van netneutraliteit wel al bij wet vastgelegd. Het is providers niet toegestaan om bepaalde diensten voorrang te geven. Ook mag er geen extra geld mag worden gevraagd voor bepaalde soorten data. Als de Europese vorm van netneutraliteit wordt aangenomen, zal ook de Nederlandse versie moeten worden aangepast.

Teleurgesteld

Er zijn wel amendementen voorgesteld in het Europees Parlement die deze onderwerpen aankaarten. Onder meer D66-europarlemtariër Marietje Schaake verzet zich tegen het pakket, dat volgens haar vaag en onduidelijk is.

Ook de Nederlandse minister Henk Kamp (Economische Zaken) en eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) lieten eerder al weten "teleurgesteld" te zijn in de verwaterde versie van de Europese netneutralteit. 

Neelie Kroes

Het netneutraliteitsvoorstel komt nog uit de koker van voormalig eurocommsisaris Neelie Kroes, die het telecompakket in 2013 voorstelde. Het pakket heeft sindsdien echter meerdere malen vertraging opgelopen. De Europese Raad, waarin de betrokken ministers van de Europese landen zijn vertegenwoordigd, heeft eerder deze maand al ingestemd met het voorstel.