Mira Modi, een elfjarig meisje uit New York, is een eigen bedrijfje begonnen waarmee ze sterke wachtwoorden verkoopt voor 2 dollar per stuk.

Modi startte in oktober met haar website, waarbij ze gebruikmaakt van Diceware om de wachtwoorden te genereren; een systeem waarbij ze een aantal dobbelstenen rolt. De cijfers die daaruit voortkomen corresponderen met een aantal woorden uit de Diceware-woordenlijst.

Op die manier ontstaat er een wachtwoord dat uit een aantal willekeurige Engelse woorden bestaat. Omdat het echte woorden zijn is het wachtwoord makkelijk te onthouden, maar doordat de woorden willekeurig zijn en niets met elkaar te maken hebben, zijn ze moeilijk te raden door hackers. 

Het is niet helemaal toevallig dat Modi met dit idee kwam; haar moeder is Julia Angwin, een journalist bij Propublica die vaak schrijft over privacy. Tijdens het schrijven van een boek over online spionage liet Angwin haar dochter op deze manier wachtwoorden genereren.

"Ik wilde er een bedrijfje van maken, omdat ik niet zo veel geld verdien", zegt Angwins dochter tegenover Ars Technica. "Het leek me leuk om mijn eigen website te hebben." 

Wachtwoorden delen

"Ik vind goede wachtwoorden belangrijk", vertelt Modi verder. Haar vrienden en vriendinnen denken daar veel minder over na, en delen soms zelfs hun wachtwoorden met elkaar. 

"Nu we zulke goede computers hebben kunnen mensen bijna alles steeds sneller hacken", vertelt de Amerikaanse. "We plaatsen zoveel op sociale media. Als mensen dat hacken is het heel vervelend. Maar als je bankrekening of je e-mail wordt gehackt is het heel belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben. We zitten tegenwoordig allemaal op het internet."