De Europese Commissie is bezig met meerdere antitrust-onderzoeken rondom Google-moederbedrijf Alphabet, waaronder machtsmisbruik bij besturingssysteem Android en zijn contracten met adverteerders. 

Dat vertelt eurocommissartis Margrethe Vestager (Mededinging) in een interview met de Wall Street Journal

In april werd het bedrijf, toen nog Google genaamd, officiëel aangeklaagd vanwege machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijker. Ook maakte de Europese Commissie toen bekend dat het onderzoek doet naar machtsmisbruik bij besturingssysteem Android. 

Volgens experts zou de Europese Commissie echter eerst de zaak rondom de prijsvergelijker willen afronden, voordat het andere onderzoeken zal starten. Vestager spreekt dat echter tegen en stelt dat de andere onderzoeken net zo belangrijk zijn.

Meer zaken

Mogelijk volgen er bovendien nog meer onderzoeken, laat de Deense eurocommissaris weten. De Europese Commissie werkt aan diverse andere onderzoeken naar machtmisbruik met onder meer advertentiecontracten. 

Verder worden er ook beschuldigingen onderzocht dat het bedrijf materiaal zou kopiëren van concurrerende sites. Er zijn al diverse vragenlijsten rondgestuurd in het kader van die nieuwe onderzoeken. 

"Ik zie dit niet als een grote Google-zaak, maar letterlijk als verschillende onderzoeken en verschillende zaken", aldus Vestager. "Ze hebben gemeen dat de naam Google er in voorkomt, maar buiten dat zijn de zaken erg verschillend."