Adblockers zijn volgens advertentie-topman bij Google Sridhar Ramaswamy een zorgelijk probleem. Met andere adverteerders werkt Google aan een standaard voor 'acceptabele advertenties'.

Dat zei Ramaswamy tijdens de WSJDLive-conferentie, meldt Business Insider.

Volgens Ramaswamy doen online advertenties het "nog steeds ontzettend goed voor Google en de rest". Toch maakt hij zich zorgen over de opkomst van adblockers.

Zoals hij dat eerder ook al deed wijst Ramaswamy op de botte manier waarop adblockers in één keer alle advertenties op alle sites blokkeren. De Google-topman erkent dat sommige advertenties irritant zijn, en wijst op de noodzaak voor een standaard voor 'acceptabele advertenties'.

Standaard

"We hebben een duurzame standaard voor advertenties nodig, en dingen binnen die standaard zouden niet moeten worden geblokkeerd", aldus Ramaswamy. "Dat is denk ik essentieel als we willen overleven."

Google heeft volgens de topman contact gehad met onder meer browsermakers en adverteerders over de kwestie. Ramaswamy hoopt binnen een paar maanden zo'n standaard voor acceptabele advertenties te hebben.

De maker van populaire adblocker Adblock Plus probeert ondertussen ook zo'n standaard te maken. Momenteel verdient het bedrijf geld door tegen betaling van adverteerders toch bepaalde reclames te tonen aan zijn gebruikers.

Google maakte deze week zijn kwartaalcijfers bekend. Hoewel het bedrijf het aantal keer dat er op zijn reclame wordt geklikt ziet toenemen, zijn die kliks op zich steeds minder waard.