Hackers hebben rond de publicatie van het rapport over de crash van MH17 geprobeerd de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) te hacken.

Dat bevestigt de OVV vrijdag tegenover NU.nl. 

De aanvallen zouden op tijd zijn gedetecteerd. "Het is bij pogingen gebleven", aldus een woordvoerder. De OVV wil geen uitspraken doen over de aard van de aanvallen, of hoe zij die op het spoor zijn gekomen.

Volgens beveiligingsbureau Trend Micro zou de Russische hackersgroep Pawn Storm achter de aanvallen zitten. Die groepering werd eerder in verband gebracht met hacks op de NAVO en het Amerikaanse Witte Huis.

De hackers zouden meerdere keren hebben geprobeerd om toegang te krijgen tot gevoelige informatie rondom het onderzoek, afkomstig van onder meer de Nederlandse, Oekraïense en Australische regering. 

Alle hackpogingen vonden volgens Trend Micro plaats rondom 13 oktober, de dag van de publicatie van het onderzoeksrapport over de crash van MH17.

Nepservers

De hackers zouden gebruik hebben gemaakt van nepservers om phishingaanvallen uit te voeren. De eerste poging zou hebben plaatsgevonden op 28 september. Toen zou er een valse server zijn opgezet die de server van de OVV nabootste. Een dag later, op 29 september, werd er een nep-inlogpagina voor webmail opgezet. 

Op 14 oktober, een dag na de publicatie van het onderzoeksrapport over de crash van MH17, werd er wederom een namaak-server opgezet door de hackersgroep. Ook die namaakserver zou als doel hebben om inloggegevens te onderscheppen.

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie door in60seconds.nl