Google-moederbedrijf Alphabet heeft voor het eerst zijn kwartaalcijfers gepresenteerd. De omzet is ten opzichte van een jaar eerder met 13 procent gegroeid.

Dat meldt Google, dat zich afgelopen kwartaal opsplitste en nu onderdeel is van moederbedrijf Alphabet.

Alphabet draaide in de maanden juli, augustus en september een omzet van 18,68 miljard dollar, ruim dertien procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het overgrote deel van die omzet komt nog steeds uit de advertentietak van Google, die afgelopen kwartaal ruim 2 miljard meer omzette dan een jaar geleden. De omzet in het derde kwartaal was 16,8 miljard dollar, bijna 90 procent van de gehele omzet van Alphabet.

Kliks minder waard

Het aantal keer dat er op reclames van de advertentienetwerken van Google is geklikt steeg afgelopen kwartaal met 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal kliks met 6 procent. 

Het geld dat Google per klik ophaalt blijft echter dalen. Die waren 11 procent lager dan vorig jaar, net als het afgelopen kwartaal. 

Stijgende kosten

De winst bedroeg afgelopen kwartaal 3,97 miljard dollar. Alphabet scoort met zijn prestaties boven de verwachting van beleggers. Die vrezen voor de groeidrift van Alphabet, en de kosten die dat met zich meebrengt.

Afgelopen kwartaal waren die kosten 13,5 procent hoger dan vorig jaar. Door zijn opsplitsing in Alphabet ondersteepte Google afgelopen kwartaal zijn groeiplannen. Onder zijn nieuwe moederbedrijf wil Google doelgerichter te werk gaan met een eigen ceo, terwijl Alphabet breder kan investeren in allerlei nieuwe velden.

Recordkoers nabeurs

De aandelen Alphabet worden vooralsnog verhandeld onder de naam van Google. Na beurssluiting zorgde de positieve resultaten van Google/Alphabet voor een stijging van 9 procent. Daardoor schommelt de prijs van een aandeel Alphabet/Google nabeurs rond 720 dollar.

De huidige recordprijs voor een aandeel Google werd in juli bereikt, toen een aandeel voor ruim 672 dollar werd verhandeld. Voor beurssluiting lag de aandelenprijs op 651,79 dollar.