Een smartphone in de auto bedienen met stemcommando's kan voor veel afleiding zorgen. Zelfs na het gebruik van stembediening zijn automobilisten nog voor een periode afgeleid.

Dat stelt een onderzoek van de universiteit van Utah, dat samen met de American Automobile Association is uitgevoerd.

De onderzoekers keken naar het gebruik van Siri, Google Now en Cortana in de auto. Daaruit bleek dat Google Now de minste afleiding biedt, terwijl Cortana het meeste afleidt. Daarnaast werden ook infotainmentsystemen in auto's onderzocht. 

Met behulp van sensoren keken de onderzoekers wanneer automobilisten afgeleid waren bij het gebruik van stembediening. Tot 27 seconden na een stemcommando concentreerden chauffeurs zich pas weer op de weg.

De complexiteit van een stemcommando maakte hierbij niet veel uit. Een gebruiker zou ook een halve minuut afgeleid zijn als ze bijvoorbeeld alleen maar muziek opzette. 

De onderzoekers denken niet dat er een alternatief bestaat dat minder afleidt. Ze raden daarom aan om op geen enkele manier smartphones in de auto te gebruiken. De gemiddelde carkit zou namelijk ook risico's met zich meebrengen.