Filmmakers die door middel van advertenties geld verdienen op Youtube maar niet willen meewerken aan Youtubes nieuwe betaaldienst, zijn niet meer welkom op de videodienst. Al hun video's zullen ook op de gratis versie onzichtbaar worden gemaakt. 

Dat bevestigt Youtube na de introductie van zijn betaaldienst, Youtube Red, meldt Techcrunch. Een woordvoerder van Google laat aan NU.nl weten dat dat voorlopig alleen nog in landen gebeurt waar Youtube Red al gelanceerd is. Daar zit Nederland nog niet bij.

Volgens Youtubes bedrijfsdirecteur Robert Kyncl zal nog 99 procent van de videos op Youtube nog steeds beschikbaar zijn omdat de overgrote meerderheid van videomakers akkoord is gegaan met de nieuwe deal. 

De meerderheid van de omzet uit de abonnementskosten gaat volgens Kyncl naar de videomakers zelf. Hoe groot dat percentage is, is echter niet bekend. Ter vergelijking: Spotify zegt 70 procent van zijn omzet uit abonnementen uit te betalen aan artiesten, Apple Music 71,5 procent. 

Verzet

Youtube-hoofd Susan Wojcicki liet al eerder dit jaar weten dat de videodienst videomakers wilde dwingen om hun materiaal ook op de betaaldienste te zetten. Dat stuitte echter op verzet van onder meer grote filmstudio's, omdat zij al exclusieve deals met andere betaaldiensten hebben. Daardoor zouden ze hun materiaal niet op de betaalversie van Youtube mogen zetten. 

Voor Youtube is het echter belangrijk dat de advertentieloze, betaalde versie van Youtube hetzelfde videomateriaal aanbiedt als de gratis versie, liet Wojcicki destijds weten: "Het zou niet kloppen als gebruikers meer betalen, maar minder krijgen."