Internetbedrijf Google heeft zich uitgesproken tegen het verwijderen van piraterijsites uit zoekresultaten. Dat zou ineffectief zijn en censuur in de hand werken.

Google stelt dat in een brief aan de Amerikaan Daniel Marti, die namens de overheid verantwoordelijk is voor regelgeving voor bescherming van intellectueel eigendom.

De Amerikaanse film- en muziekindustrie heeft er bij Google meerdere keren op aangedrongen dat websites uit de resultaten moeten worden verwijderd als ze content aanbieden waarop rechten van toepassing zijn.

Google noemt de zogenoemde whole-site removal onhandig, omdat daarmee ook legale downloads en informatie onvindbaar worden.

Censuur

Grote blogs waarop mogelijk een stuk tekst met auteursrecht is gepubliceerd, worden dan geblokkeerd. Dat werkt censuur in de hand en gaat in tegen de vrijheid van meningsuiting, stelt Google.

Daarnaast is het verwijderen van de sites uit zoekresultaten contraproductief, omdat de illegale content dan wordt aangeboden op andere sites en social media. Piraterij wordt daarmee alleen maar groter, aldus Google.