Tele2 intoduceert nog dit jaar 4G-abonnementen. Het netwerk, dat nu nog wordt uitgerold, heeft momenteel een buitenshuise dekking van 90 procent. 

Dat meldt het Zweedse woensdag bij de presentatie (pdf). 

Klanten van Tele2 kunnen het 4G-netwerk al gebruiken als zij zich binnen de dekkingszone bevinden, maar het abonnementenaanbod van de provider stamt nog uit het 3G-tijdperk.

Tele2 heeft de winstverwachting teruggeschroefd in verband met de versnelde uitrol van zijn 4G-netwerk in Nederland, meldt de provider verder. Het bedrijf investeert fors in ons land en het kampt met hoge kosten vanwege het sterk toegenomen dataverbruik.

Omzet

De Zweden rekenen voor heel 2015 nu op een bedrijfsresultaat (ebitda) tussen de 5,6 en 5,8 miljard Zweedse kroon (omgerekend 594 tot 615 miljoen euro). Eerder was de verwachting 5,8 tot 6 miljard kroon.

Tele2 zag de totale omzet in het derde kwartaal op jaarbasis met 3 procent toenemen tot 6,8 miljard kroon. Het bedrijfsresultaat viel 5 procent terug naar 1,6 miljard Zweedse kroon. Onder de streep resteerde 397 miljoen kroon, bijna de helft (45 procent) minder dan een jaar eerder.

In Nederland bleef het klantenaantal van Tele2 ten opzichte van het vorige kwartaal gelijk. De provider zegt dat er een snelle doorloop is onder prepaid-klanten, en dat vooral wordt gefocust op 4G-klanten, die meer opleveren. Daarom groeide de omzet uit mobiele diensten wel met 13 procent.

Concernbreed was eveneens sprake van omzetgroei. Vooral in Kazachstan wist Tele2 de inkomsten uit te breiden. Daar telt het bedrijf inmiddels bijna 4,4 miljoen klanten, meer dan de 4 miljoen in thuismarkt Zweden.