De Ierse privacywaakhond start een onderzoek naar de manier waarop Facebook gegevens van zijn Europese gebruikers opslaat op Amerikaanse servers. 

Dat meldt de privacywaakhond dinsdag, meldt Reuters

Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een klacht die in 2013 door de Oostenrijkse jurist Max Schrems werd ingediend. De klacht werd in Ierland ingediend omdat daar Facebooks Europese hoofdkwartier is gevestigd. 

Volgens Schrems blijkt uit de openbaringen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden dat de privacy op Amerikaanse servers niet is gewaarborgd.

Het Ierse Hooggerechtshof verwees de klacht vorig jaar door naar het Europees Hof, met de vraag of nationale privacywaakhonden wel de bevoegdheid hebben om dataverkeer stop te zetten als de privacy niet gewaarborgd kan worden.

Twee weken geleden oordeelde het Europees Hof dat privacywaakhonden inderdaad die bevoegdheden hebben. Met het oordeel van het Hof werd er bovendien een streep gezet door het zogenoemde 'Safe Harbor'-verdrag, dat de opslag van Europese persoonsgegevens in de Verenigde Staten (VS) regelde. 

Facebook heeft gezegd te zullen meewerken aan het onderzoek.