Het zou Stichting Brein-directeur Tim Kuik niet verbazen als een individuele gebruiker van Popcorn Time 'zeer binnenkort' een boete krijgt voor het illegaal streamen van een film of serie.

Dat bevestigt Kuik dinsdag tegenover NU.nl na berichtgeving van BNR. Popcorn Time is een illegale streamingdienst waarmee eenvoudig films en series kunnen worden gekeken. 

Brein gaat niet zelf achter de individuele Popcorn Time-gebruikers aan. Stichting Brein richt zich vooral op de grotere aanbieders van illegaal materiaal. 

Het is dan ook aan de rechthebbenden zelf om schadeclaims in te dienen tegen individuele partijen. In Nederland zijn er tot dusver nooit individuen beboet voor het illegaal downloaden of streamen van films.

Als rechthebbenden een rechtszaak willen starten tegen individuele gebruikers, hebben zij wel de medewerking van internetproviders nodig. Of dat ook gebeurt is nog maar de vraag. 

Denemarken

In het buitenland gebeurt dat al wel. Eind vorige maand ontvingen nog honderden Deense gebruikers van Popcorn Time per brief een schadeclaim van 2.200 Deense kronen, omgerekend een krappe driehonderd euro. 

Volgens Kuik zijn de schadeclaims in Denemarken een 'teken aan de wand' dat de druk oploopt. Ook in Denemarken werd er tot nu toe vooral op grotere verspreiders van illegaal materiaal gericht. 

"Rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen. Zij kunnen zelf een schadeclaim gaan inbrengen", aldus Kuik.