Google mag boeken inscannen voor gebruik in de online bibliotheek Google Books. Daarmee wordt de auteursrechtenwet niet overtreden.

Dat heeft een hoge Amerikaanse rechtbank vrijdag besloten in een rechtszaak tussen Google en een groep auteurs, meldt Reuters.

Google won de zaak eerder ook al eens, maar de auteurs gingen in beroep. Volgens de schrijvers verliezen zij inkomsten als Google boeken online beschikbaar maakt.

De internetgigant zegt dat dat niet het geval is, omdat de boeken niet in hun geheel leesbaar zijn. Bezoekers van Google Books kunnen slechts een klein deel van een boek lezen. In totaal omvat de dienst miljoenen boeken uit bibliotheken over de hele wereld.

De drie rechters in de zaak waren unaniem in hun beslissing. Ze stelden in de uitspraak dat Google "de randen van fair use" opzoekt. Dat is een clausule in de Amerikaanse auteursrechtenwet die het overnemen van werken onder sommige voorwaarden toestaat.

Volgens rechter Pierre Leval toont Google net genoeg context rond een zoekopdracht om te bepalen of een boek interessant is, maar worden de rechten van de auteur daarbij niet geschonden.