Het kabinet maakt weer kans op een Big Brother Award. Een van de drie kandidaten is namelijk minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De Big Brother Award is een prijs voor mensen en organisaties die volgens de organisatoren de privacy van burgers schenden. De prijs ging in 2011, 2013 en 2014 naar Ivo Opstelten, toen minister van Veiligheid en Justitie.

Plasterk ''werkt wel aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek daarop'', zei burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom woensdag.

Zijn concurrenten zijn verzekeraar Achmea, die klanten een korting biedt als ze hun persoonsgegevens delen, en Microsoft, dat met het nieuwe besturingssysteem Windows 10 het gedrag van gebruikers opslaat.

Privacyprijs

De Big Brother Award wordt op 28 oktober uitgereikt in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Er is ook een prijs van deskundigen voor de grootste privacyschender en een prijs voor iemand die zich juist inzet voor privacy. Die Winston Award ging vorig jaar naar klokkenluider Edward Snowden.

Eregast bij de ceremonie is de Oostenrijker Max Schrems. Hij won onlangs een historische rechtszaak tegen Facebook. Daardoor mogen persoonlijke gegevens van Europeanen niet zomaar op servers in de Verenigde Staten worden gezet.