Bild Online, de website van de Duitse tabloid Bild, blokkeert voortaan gebruikers van adblockers. Willen zij de site toch bezoeken, dan moeten zij de adblocker uitzetten of 2,99 euro per maand betalen. 

"Wie de adblocker niet uitzet of niet betaalt kan vanaf nu geen materiaal op Bild.de bekijken", meldt uitgever Axel Springer dinsdag.

Adblockers zijn programma's waarmee advertenties kunnen op websites, en soms binnen apps, worden geblokkeerd. Sindskort werken adblockers niet alleen op desktopbrowsers maar ook op de mobiele Safari-browser op iPhones.

Inkomsten

Wereldwijd maken inmiddels bijna 200 miljoen mensen gebruik van adblockers, 40 procent meer dan een jaar eerder. Ruim 30 procent van de Duitsers maakt gebruik van de anti-reclamesoftware. 

Uitgevers en websites vrezen door de adblockers voor hun inkomsten. Door het blokkeren van advertenties zouden uitgevers dit jaar gezamenlijk ruim 22 miljard dollar (ongeveer 19,3 miljard euro) mislopen, aldus schattingen van Pagefair en Adobe. 

Rechtszaak

Axel Springer probeerde eerder al via rechtszaken actie te ondernemen de populaire adblocker Adblock Plus van ontwikkelaar Eyeo. 

Volgens de uitgever is de software van Adblock Plus in strijd met competitie- en copyrightwetgeving. Die klachten werden echter verworpen door de rechtbank in Hamburg.