ROTTERDAM - De internetsite van de Lijst Pim Fortuyn (www.lijst-pimfortuyn.nl) is een condoleanceregister geworden. Honderden mensen uit zowel binnen- als buitenland reageren veelal vol afschuw op de moordaanslag.
www.lijst-pimfortuyn.nl

Ook andere condoleanceregisters werden veel bezocht. Sinds maandagavond werd het register op site
Pim-Fortuyn.pagina.nl

"In totaal was tussen maandagavond en dinsdagmorgen 88.000 keer een pagina van het register geraadpleegd", vertelt Wiggers. Startpagina wil de condoleances bundelen, en tegelijk met het register uit het Rotterdamse stadhuis aanbieden. "Het is belangrijk dat die condoleances terechtkomen waar ze horen", vindt Wiggers.

Reacties

De reacties verschillen van inhoud. Sommigen waarschuwen voor de maatschappelijke gevolgen, anderen suggereren wie achter de aanslag zou zitten.

"Ja mensen, dit was de BVD (Binnenlandse Veiligheids Dienst) maar dat wisten jullie al. Pim deed eindelijk zijn mond eens open en dan krijgt hij 21 zetels en dan voelen ze zich bedreigd", suggereert iemand die zijn naam niet wilde achterlaten.

Een ander schrijft: "Lieve Pim, Jouw moed en inzet en vooral je liefde voor ons Nederland was groot. Door al jouw speeches heen hoorde ik vooral jouw liefde voor ons land. De rest van die droogkloten in the Tweede Kamer interesseert het toch geen bal wat er van Nederland wordt."

Sommigen waarschuwen voor een mogelijke ontwrichting van de samenleving, zoals een Nederlander die in Nieuw-Zeeland woont: "Ik hoop dat je supporters nu niet met z'n alle de allochtonen of de linkse mensen, media en politici de schuld geven. Vergeet niet dat je het aan deze mensen te danken hebt dat je zo openlijk homo kon zijn. Je bent een martelaar nu, hopelijk voor de democratie en niet voor intolerantie. Ik woon nu in Nieuw-Zeeland en ben daar zeker nu niet rouwig om, want ik ben bang wat er nu in m'n kikkerlandje gaat gebeuren. Keep using your heads, me maties."

Veroordelen

Of: "Oeh, laten we vooral het heengaan van Pim respecteren. Ik zie hier vreselijke dingen gebeuren in dit condoleanceregister, zoals een bericht dat begon met 'het was links-Nederland dat een pistool heeft gehanteerd'. Wanneer gaan we nu eens iets leren ????. Oeh, Nederland heeft echt nog een lange weg te gaan. Ik vraag me af wanneer houden we op met veroordelen. Geef je oordeel maar veroordeel niet."

Ook mensen die geen fan van Fortuyn waren reageren met afschuw: "Pim, rust in vrede. Ook al was ik geen aanhanger van je, mijn medenleven gaan naar je uit. Eveneens naar alle mensen die om hem treuren. Je bedoelde het vast goed. Niemand had dit verdiend. Waar gaat het toch heen met de wereld. Nederland doe er iets aan!"

/DOSSIERPim Fortuyn

/LINK
condoleanceregister van de gemeente Rotterdam
Pim-Fortuyn.pagina.nl
Pimfortuyn.nu
icondelement.nl
Uitvaart.nl