De Amerikaanse regering gaat bedrijven voorlopig toch niet verplichten om 'achterdeurtjes' in hun software te bouwen of versleutelde gegevens te ontsleutelen. 

Dat meldt de Washington Post vrijdag. Ingebouwde 'achterdeurtjes', of backdoors, zouden bewust openingingen achterlaten in software zodat overheden toegang hebben tot versleutelde informatie. 

In plaats daarvan zal de Amerikaanse overheid de bedrijven proberen te overtuigen om versleutelde data te ontsleutelen, zonder hen daartoe te verplichten.

Overheden en intlichtingendiensten hebben in toenemende mate kritiek op het versleutelen van gegevens. Dat zou het opsporen van terroristen en criminelen te moeilijk maken, omdat onderschepte berichten niet meer te lezen zouden zijn. De Britse premier David Cameron, bijvoorbeeld, probeert het versleutelen van data aan banden te leggen. 

Privacygroepen en grote techbedrijven verzetten zich juist tegen dat soort wetgeving. Apple-baas Tim Cook sprak zich eerder deze maand nog fel uit tegen de zogenoemde 'achterdeurtjes'. Een backdoor voor overheden zou ook openingen laten voor mensen met kwade bedoelingen, aldus Cook.