Felipe Rodriquez, oprichter van de internetprovider XS4ALL, is dinsdag op 46-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de provider woensdag bekendgemaakt op zijn site. Rodriquez was al lange tijd ernstig ziek.

De internetpionier begon bij het hackerstijdschrift Hack-Tic. Vanuit die organisatie werd in 1993 XS4ALL opgericht, de eerste Nederlandse internetprovider voor consumenten.

Vier jaar later vertrok Rodriquez weer bij de provider, die inmiddels was uitgegroeid tot een behoorlijk groot bedrijf met een omzet van 10 miljoen gulden. Rodriquez zei zich te willen richten op het vaderschap, en XS4ALL te willen achterlaten aan meer ervaren managers.

"Zelf heb ik weinig ervaring met een organisatie die zo groot is en zo snel groeit", zei hij destijds in een interview met NRC Handelsblad. In 1998 werd XS4ALL overgenomen door KPN.

Digitale Stad

Naast zijn werk voor XS4ALL richtte Rodriquez in 1996 het Meldpunt Kinderporno op, en was hij oprichter van De Digitale Stad. Dat was een internetgemeenschap voor Amsterdammers, waar zij eigen homepages konden aanmaken en konden discussiëren over de stad.

Ook adviseerde hij de Europese Commissie over de verspreiding van illegale en schadelijke content op internet.

Rodriquez bleef na zijn vertrek bij XS4ALL betrokken bij de Nederlandse internetgemeenschap, onder meer door de burgerrechtenbeweging Bits of Freedom te financieren.

Enthousiast

"Felipe kon mensen enthousiast maken die nog nooit hadden nagedacht over internet", zegt publiciste Karin Spaink, die goed bevriend was met Rodriquez, tegen Bright. "Ze vielen als een blok voor hem. Felipe was een tamelijk geniaal iemand en een groot charmeur."

"Zijn kijk op de invloed van technologie op de maatschappij leidt ons nog altijd", schrijft XS4ALL woensdag over Rodriquez.

"Zijn ideeën inspireren ons nog steeds, als het gaat om onze bemoeienis met politieke ontwikkelingen over privacy, als we rechtszaken voeren over censuur online en als we willen publiceren hoe vaak de opsporingsdiensten ons netwerk aftappen. Felipe leerde ons dat een bedrijf ook een maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid kan hebben."