AMSTERDAM - PlayStation presenteerde dinsdag de games voor de console Playstation2 die in het najaar uitkomen. Onder die games is Killzone, een door de Amsterdamse softwareproducent Guerrilla ontwikkeld oorlogsspel.

Modderige loopgraven, jungles en andere door oorlog gehavende gebieden vormen het decor. Hier moet de speler zich een weg banen naar de volgende levels. Dat betekent vooral veel tegenstanders op een gewelddadige manier uitschakelen.

Exclusief

Killzone is het eerste spel van Guerrilla exclusief voor PlayStation2. In maart sloot Guerrilla een contract met de Japanse elektronicagigant Sony, producent van PlayStation2. Guerrilla ontwikkelt de komende jaren alleen spellen voor Sony.

Het ontbeerde Sony tot nu toe aan een toonaangevend schietspel dat uitsluitend op zijn spelcomputer is te spelen. Killzone wordt dan ook de grote concurrent van Halo, het futuristische schietspel voor Xbox, genoemd.

Lasers

Alastair Burns, productmanager van Guerrilla, ziet dat niet zo. "Halo is exclusief voor Xbox-bezitters en Killzone voor PS2-bezitters. Daarnaast zijn de spellen heel verschillend. In Killzone zitten bijvoorbeeld geen lasers en geen sciencefiction-elementen."

In het spel zit wel een bekende Nederlander. Ex-soapactrice Mickey Hoogendijk stond model voor het karakter Luger. "Ze ziet er goed uit en het is een aardig meisje," aldus Burns. "We hebben haar voor het spel wel wat vuiler, wat grover gemaakt.

Strip

Killzone komt in de derde week van november uit. Burns verwacht tussen de een en twee miljoen exemplaren te verkopen. In december volgt nog een Killzone-stripboek.