Ruim zeventig mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch (HRW) en Electronic Frontier Foundation (EFF) roepen Facebook op om gebruikers toe te staan een pseudoniem te gebruiken op het sociale netwerk.

De ngo's roepen het bedrijf in een open brief (pdf) op om haar "identiteitsbeleid te repareren" .

Facebook hanteert een strikt identiteitsbeleid waarbij gebruikers die niet hun echte naam gebruiken worden geblokkeerd. Dat stoot met name mensen uit de transgendergemeenschap tegen de borst, omdat zij vaak een andere naam gebruiken om zichzelf te beschermen tegen (verbaal) geweld. 

"Onder de internationale mensenrechtenstandaarden hebben bedrijven een verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren en oplossingen te bieden voor mistanden die zij veroorzaken of aan bijdragen", aldus de organisaties. 

De coalitie van mensenrechtenorganisaties raden Facebook aan om het identiteitsbeleid helemaal te laten varen, maar hopen op zijn minst dat het bedrijf bij 'gepaste omstandigheden' een niet-officiële naam toestaat, bijvoorbeeld als het gebruik van de echte naam de gebruiker in gevaar brengt. 

Vorig jaar ontstond er nog ophef over het echtenamenbeleid van Facebook, omdat het de site 'dragqueens' verplichtte hun echte naam te gebruiken zoals deze in het paspoort staat. Als zij niet zouden meewerken, werden de profielen geblokkeerd. Het sociale netwerk bood later zijn excuses aan.