Facebook wil volgend jaar voor het eerst een satelliet lanceren om moeilijk bereikbare delen van Afrika te voorzien van een internetverbinding.

Het bedrijf werkt daarvoor samen met de Franse satellietmaker Eutelsat, meldde oprichter Mark Zuckerberg van het sociale netwerk maandag op zijn eigen Facebook-pagina.

"Om mensen in afgelegen gebieden te verbinden is traditionele infrastructuur vaak ingewikkeld en inefficiënt, dus we moeten nieuwe technologieën uitvinden", aldus de directeur van Facebook. 

Onder de naam Internet.org probeert het bedrijf al langer gratis toegang tot internet aan te bieden in ontwikkelende landen. Vaak werkt Internet.org samen met bestaande providers, maar om meer mensen te bereiken wordt ook onderzoek gedaan naar onder meer internetdrones.

Details

De satelliet AMOS-6 zal grote delen van Sub-Saharisch Afrika van internet kunnen voorzien. Facebook zegt met lokale partners te zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat inwoners van het gebied daadwerkelijk online kunnen.

Veel technische details over de satelliet ontbreken nog. Zo is onduidelijk hoeveel mensen tegelijk het satellietinternet zouden kunnen gebruiken, en wat voor snelheden Facebook denkt te kunnen behalen.