De drie recente Facebook-storingen tussen 17 en 28 september kwamen door geplande veranderingen in de software die het grootste sociale netwerk van de wereld aandrijft.

Dat laat Facebook weten aan de Wall Street Journal.

Facebook kampte met drie zeldzame storingen in anderhalve week tijd. De laatste daarvan, op 28 september, was de grootste. Gebruikers van over de hele wereld hadden moeite met het opvragen van Facebook.com.

"In de afgelopen paar weken hebben we met wat beschikbaarheidsproblemen geworsteld", zegt Pedro Canahuati, de man die er zorg voor draagt dat Facebook bereikbaar is.

"Elke storing had niets met de andere twee te maken en begon als een geplande verandering in de code. Die veranderingen hadden onvoorziene en onbedoelde consequenties voor ons vermogen om te reageren op serververzoeken."

Oorzaken

De software-ontwikkelaars van Facebook zijn zich inmiddels bewust van de achterliggende oorzaken van elke storing en werken aan een oplossing. Het is nog niet bekend of Facebook openbaar gaat uitleggen wat er precies misging. In het verleden heeft het bedrijf dat wel eens gedaan.

De systemen van Facebook worden de afgelopen jaren steeds zwaarder belast. Zo'n anderhalf miljard mensen maken minstens eenmaal per maand gebruik van Facebook en het gebruikersaantal van Facebook-dochters als Instagram, Whatsapp en Messenger groeit als kool. Desondanks zijn storingen nog altijd zeldzaam.