De auteursrechtenorganisatie Sena stapt opnieuw naar de rechter om radiowebsite Nederland.fm een 'embedheffing' op te leggen.

De organisatie vindt dat de site, die het mogelijk maakt om naar livestreams van verschillende radiozenders te luisteren, daarvoor moet betalen. 

In 2012 oordeelde de rechtbank in Den Haag in een rechtszaak tussen Nederland.fm en Buma/Stemra dat zulke sites inderdaad een licentie moeten afnemen, maar begin 2014 besloot het Europees Hof dat het linken naar auteursrechtelijk materiaal geen nieuwe openbaarmaking betekent, en zonder toestemming van de eigenaar van het auteursrecht mogelijk is.

Kort daarna stopten Buma/Stemra en Sena met het vragen om licentiekosten. Met een bodemprocedure wil Sena de licentiekosten nu opnieuw invoeren. De organisatie stelt in zijn aanklacht dat de regels voor naburige rechten, ofwel de rechten van uitvoerende kunstenaars, anders zijn dan die van auteurs.

Promotie

Nederland.fm spreekt dat tegen. Volgens de site verdient Sena ook zonder een extra licentie al aan gebruikers van de site. Internetluisteraars tellen immers ook mee in de luistercijfers, en extra luisteraars zorgen voor extra reclame-inkomsten. Radiostations betalen een percentage van hun omzet door aan de Sena, dus wie meer verdient, draagt ook meer af.

"Wij vinden gewoon dat wij radiostations promoten", zegt oprichter Jim Souren van Nederland.fm tegen NU.nl. "Als jij een winkel hebt en ik stuur mensen naar jouw winkel, dan neem ik aan dat je blij bent."

Nederland.fm heeft ruim een jaar lang licentiekosten betaald aan Sena en Buma/Stemra. Sena vroeg volgens Souren ruim 6 procent van de omzet die de site draaide. Die extra kosten kon de site wel dragen: "We zijn gewoon een gezond bedrijf. We hebben 17 miljoen luisteraars per maand."

Een woordvoerder van Sena kon niet direct reageren op de zaak.