Linkedin heeft een schikking van 13 miljoen dollar getroffen in een rechtszaak over het e-mailbeleid van het sociale netwerk. 

De schikking moet nog worden goedgekeurd door de rechter, meldt ABC News. De rechtszaak werd in 2013 aangespannen door gebruikers die vonden dat Linkedin zonder toestemming e-mails verstuurt met hun naam en foto erin naar mensen in hun adresboek. 

Als er niet op het vriendschapsverzoek werd gereageerd, stuurde de site bovendien nog twee mails naar de ontvanger van het verzoek ter herinnering. 

Namen en foto's

Hoewel Linkedin zijn gebruikers geen compensatie zal geven voor de e-mails over vriendschapsverzoeken, heeft het bedrijf wel toegezegd te zullen betalen voor de herinneringsmailtjes die daarop volgden.

De 13 miljoen dollar zal niet worden uitgekeerd aan de ontvangers van de verzoeken, maar aan de gebruikers waarvan de namen en foto's zijn gebruikt in de e-mails. Gebruikers die een claim indienen kunnen ieder maximaal 1.500 dollar ontvangen.

Opvallend genoeg is het Linkedin niet van plan om zijn e-mailbeleid aan te passen. Wel zal het voortaan duidelijker aangeven dat er na de eerste mail over een vriendschapsverzoek nog een aantal mails kunnen volgen. 

Less is more

Linkedin-gebruikers klagen al langer over de grote hoeveelheid spam die het bedrijf naar zijn gebruikers verstuurt per e-mail.

In juli beloofde de site minder mails te sturen, en bood de site zelfs zijn excuses aan: "Het bericht is aangekomen. Less is more", aldus het professionele netwerk.