Google ging vrijdag officieel op in het nieuwe Alphabet, maar Googles definiërende motto 'wees niet kwaadaardig' is daarin niet meegenomen. Alphabet zegt haar werknemers in de gedragscode voor het nieuwe bedrijf enkel "het juiste te doen".

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde gedragscode van Alphabet.

Google zelf, nu een zelfstandig onderdeel van Alphabet, heeft "wees niet kwaadaardig" nog wel op dezelfde prominente plek in de gedragscode staan.

Die gedragscode, in 2004 geschreven voor de beursgang van Google, is een stuk langer dan de nieuwe gedragscode van Alphabet. Er stonden onder meer richtlijnen in voor het gebruik van alcohol op de werkvloer ("prima, maar niet te veel") en huisdieren meenemen naar het werk ("honden zijn oké, maar katten liever niet").  

De gedragscode van Alphabet is veel summierder en drukt werknemers bijvoorbeeld vooral op het hart om integer te blijven en niet omgekocht te worden. Door de gedragscode summier te houden, stelt Alphabet de afzonderlijke bedrijven onder haar paraplu in staat om eigen bedrijfsculturen te ontwikkelen.

"Individuele Alphabet-bedrijven mogen natuurlijk hun eigen gedragscodes opstellen", zegt een woordvoerder tegen de Wall Street Journal.  "Maar als ze katten gaan meebrengen naar de werkvloer, krijgen ze problemen met een hoofdletter P."