Vier Nederlanders zijn veroordeeld tot een celstraf, wegens het stelen van geld via het internet. Hiervoor gebruikten de criminelen een combinatie van virussen en phishing-websites.

Dit heeft de rechter vrijdag bepaald

De criminelen infecteerden computers met een virus, waardoor een webpagina werd getoond die leek op een bankwebsite. Als het slachtoffer hier persoonsgegevens op invoerde, werden deze doorgestuurd naar de daders.

Als er een telefoonnummer werd opgegeven, kreeg het slachtoffer ook een sms met daarin smartphone-malware. Deze onderschepte al het sms-verkeer, waardoor de internetcriminelen ook tan-codes voor internetbankieren ontvingen. Hiermee was het mogelijk om de bankrekeningen van slachtoffers te plunderen.

Volgens de rechter hebben de criminelen op grote schaal geld gestolen van de slachtoffers. Twee van de vier daders hadden hier het grootste aandeel in, omdat zij de benodigde software hadden ontwikkeld.

Lagere straf

De veroordeelden hebben een lagere gevangenisstraf gekregen dan werd geëist. Dat heeft volgens de rechter maken met de jonge leeftijd van de verdachten. 

Twee van de criminelen krijgen een gevangenisstraf van 24 maanden. De overige twee moeten 36 maanden en 39 maanden de gevangenis in. Alle vier hebben 6 maanden voorwaardelijk opgelegd gekregen.