Apple-ceo Tim Cook is fel tegenstander van het inbouwen van zogenoemde 'achterdeurtjes' in software. "Privacy is een fundamenteel mensenrecht." 

Dat zegt de Apple-topman in gesprek met de Amerikaanse radio-omroep NPR. Ingebouwde 'achterdeurtjes', of backdoors, zouden bewust openingingen achterlaten in software, zodat overheden toegang hebben tot versleutelde informatie. 

Er klinkt vanuit overheden veel kritiek op het versleutelen van data. De Britse premier David Cameron, bijvoorbeeld, is fel tegenstander van encryptie omdat het het afluisteren van terroristen te moeilijk zou maken. 

"Natuurlijk is de nationale veiligheid belangrijk", aldus Cook. Dat betekent volgens hem echter niet dat software moet worden voorzien van achterdeurtjes.

"Als we een backdoor maken voor de goede jongens, komen de slechterikken er ook in. Dat betekent dat niemand veilig is. Ik sta niet achter dit soort toegangen voor welke overheid dan ook. Ooit." 

Dataverzoeken

Cook erkent dat Apple soms informatie afstaat aan de Amerikaanse overheid: "De overheid komt zo nu en dan naar ons toe. En als ze ons op een correcte manier vragen, en als het verzoek via de rechter loopt, dan geven we die informatie, voor zover we die informatie hebben". 

De Apple-baas beweert echter dat Apple niet over gegevens zoals gezondsheidsinformatie, financiële gegevens en privégesprekken beschikt. "Die data houden we op de telefoon en is door jou versleuteld."